Welkom op “Horen hoe het werkt”

“Horen hoe het werkt, dat is slim bekeken”


OPGELET: iSeeSmart is nu www.horenhoehetwerkt.comTegenwoordig gebruiken de Blinde mensen een iPhone als digitaal oog. De iPhone kijkt en een stemmetje vertelt dan wat ze willen weten. Iedereen kan het hier GRATIS leren. Welkom op “Horen hoe het werkt” van Daniel Huughe.


Bekijk deze YouTube: How Apple Saved My Life!

Bekijk deze YouTube: Make music with the blind

The reality of life as a blind or parially sighted person in the UK today

Camp Abilities  Deel 2 

 

“In 2009 kocht Daniel zijn eerste sprekende iPhone.”

Hij kreeg het gevoel dat hij plots opnieuw de wereld kon zien. Niet zomaar zien met zijn ogen. Want Daniel is blind. Maar zien met de hulp van zijn iPhone. Als Daniel iets wil weten of zien haalt hij gewoon zijn iPhone uit zijn zak en start de juiste app. Voor alles wat hij wil weten heeft hij hiervoor een perfect toegankelijke app gevonden. De iPhone kijkt in zijn plaats en een VoiceOver stemmetje vertelt wat hij dan zo graag wil weten.

Hij zegt: “Het is net alsof mijn iPhone een digitaal oog is geworden. Maar vooral als ik iets niet kan zien ben ik daar heel blij mee. Want mijn iPhone vertelt gewoon alles wat ik zo graag wil zien”.

“Mijn leven is één groot avontuur geworden. En dit plezier wil ik met mijn lotgenoten delen.  “Hoe heeft de iPhone je leven veranderd?”

Als mijn vrouw de was doet of als we boodschappen gaan doen, vraagt ze altijd of het gaat regenen. Als we met de trein ergens naartoe gaan zoek ik uit, waar, wanneer en op welk spoor de treinen vertrekken. Ik doe het ook voor de bus. Zo weet ik ook altijd waar we zijn, en hoever het nog is.

Tegenwoordig doen zienden een beroep op mij. En eerlijk gezegd, dit voelt super goed aan.“Mijn iPhone kan nog veel meer”.


Op straat hoor ik de straatnamen en de kruispunten. Ik hoor ook wat er allemaal in mijn buurt is. De afstand en zelfs in welke richting iets is. Als het gaat regenen hoor ik hoever de bui is. Maar ook hoe groot de bui is en hoe hard het gaat regenen. En je gaat het niet geloven maar ik weet ook wanneer het gaat stoppen met regenen.“ik zie meer dan de mensen die zien”.


Zij zien dat het regent. En ik weet hoever de bui is. Hoe groot de bui is. Hoe hard het gaat regenen en wanneer het gaat stoppen met regenen.

Zij zien de straten. En ik weet welke straat het is.

Zij zien de haltes. En ik weet welke de naam is van de halte.

Zij kijken buiten. En ik weet hoe warm het is. Wat de luchtdruk is en wat de luchtvochtigheid is.

Zij zien het waaien. En ik weet hoe hard het waait.

Zij zien waar ze rijden. En ik weet hoe ver het nog is.

Zij zien een medicijndoosje. En ik zie de bijsluiter. Ook al zit er geen bij.

Zij zien een onbekende vrucht. En ik weet welke vrucht het is. Echt gebeurd.

Zij zitten op een stilstaande trein. En ik weet waar we staan.


Geef toe, dit is toch onvoorstelbaar straf voor iemand die blind is. Begrijp je nu ook een beetje wat ik bedoel met “Het nieuwe alternatieve zien”? Ik zie het niet maar weet het toch allemaal via mijn iPhone.


En er is nog veel meer. Lees maar gerust verder...


De beste iPhone apps voor blinde mensen.


“Wist je dat ik altijd alles kan zien?”

Met “Be My Eyes” leen je een paar ogen.

Sinds 15 januari 2015 is de app “Be My Eyes” gratis in de App Store te vinden.  Er staat maar 1 Knop op het scherm. Daardoor is de app door iedereen eenvoudig te gebruiken. Als je met 1 vinger op die knop dubbel tikt gaat de app automatisch een vrijwilliger zoeken die dan via de camera van de iPhone mee helpt kijken. Dit is “een paar ogen van echte mensen”. Deze mensen noemt men helpers. Je kan dan aan een helper vragen wat jij graag zou willen weten, wat je niet kan zien. Zo kan je vanaf nu écht alles zien.  De app “Be My Eyes” heeft zoveel succes dat er wereldwijd meer dan 220 duizend vrijwilligers klaar staan om te helpen. Al meer dan negentienduizend blinden en slechtzienden hebben de app al op hun iPhone staan. En de helpers helpen samen gemiddeld duizend keer per dag.

Het is duidelijk dat “Be My Eyes” de max is voor mensen die niets meer zien.


“Wist je dat ik altijd elke tekst kan lezen?”

Met de KNFB reader lezen we alle teksten.

Vorig jaar kwam de KNFB Reader op de markt. De app zorgt ervoor dat we overal elke mooi gedrukte tekst kunnen lezen. Met de app heb je altijd het beste draagbare OCR toestel op zak. Zo kan ik mijn brieven lezen maar ook elke andere gedrukte tekst. Zoals medicijndoosjes, verpakkingen en zelfs een boek als je dat zou willen. Houd de iPhone 30 of 40 cm van je tekst af en 1 dubbele tik op het scherm, en klaar. De KNFB Reader blinkt uit in eenvoud, snelheid en kwaliteit.


“Wist je dat ik altijd weet waar ik ben en waar ik loop?”

Met BlindSquare weet ik steeds waar ik ben.

BlindSquare is een GPS systeem speciaal ontwikkeld voor blinde mensen. Het is een soort van “augmented reality” systeem. Je loopt ergens rond en je krijgt informatie over alles wat er in de buurt te vinden is.

Als ik buiten kom zet ik altijd eerst “BlindSquare” aan. De app volgt me dan en zegt waar ik ben. BlindSquare zegt de straatnamen en af en toe een huisnummer. Kom ik aan een kruispunt dan zegt BlindSquare de straatnamen van de straten die op dat kruispunt uitkomen. Zo weet ik altijd waar ik ben. Het is ook mogelijk om rond te kijken. Ik richt mijn iPhone in een bepaalde richting en BlindSquare zegt me dan welke straten er zich daar bevinden. Je krijgt als blinde persoon een mooi beeld van waar je bent. Het prachtige van de app is dat je punten kunt vastleggen die je dan later terug kunt vinden. Dit punt kan een huis van een vriend zijn. Maar ook een gevaarlijk punt waar je voor iets erg goed moet opletten. Zoals: een trap, een put of een gevaarlijke hindernis. En je kan de punten ook delen. Zo kan ik mijn woonplaats doorgeven  en de eventuele punten waar je goed voor moet opletten. Een uniek elemant in BlindSquare is, dat ik virtueel ergens kan rondkijken. Ik kan doen alsof ik daar ben. Zo krijg ik een beeld van de buurt. Handig als ik wil weten waar de bus stopt en hoever dit is van de plaats waar ik moet zijn. Zo kon ik aaan een blinde vriend uit Nederland zeggen wat er allemaal in zijn omgeving te vinden is. Ook heel handig op vakantie. Je loopt dus ook nooit meer verloren.


“Wist je dat ik op afstand iemand kan laten meekijken om me te helpen?

De kracht van FaceTime is dat je kan video bellen. Stel, je bent alleen op stap en de situatie is niet zoals je deze had verwacht. Het kunnen werken aan een straat zijn, of een wegomlegging door bepaalde omstandigheden die je niet direkt kunt inschatten. Maar het kan ook voor iets heel anders zijn. Stel, je hebt je verwond. Dan kan ik me voorstellen dat het handig zou zijn om dit aan iemand te laten zien. De persoon aan de andere kant kan meekijken via de camera van je iPhone. Zo kan men de ernst inschatten. Het zal het algemeen veiligheidsgevoel bevorderen. Zo kan je FaceTime ook gebruiken als je iets niet vindt en je kan je dan ook op afstand laten begeleiden. Vrouwen kunnen aan iemand vragen of hun haar goed zit. Mannen kunnen dan weer vragen of er geen vlekken op de kleren zitten. De mogelijkheden zijn legio.


Wist je dat ik bijna niets meer hoef te typen?

Ik kan aan Siri alles vragen en hij voert het dan ook uit.

In maart kwam ook Siri in het Nederlands. Je kan Siri vragen stellen, taken laten uitvoeren en teksten laten typen. Hiervoor hoef je maar 1 knopje in te drukken en te vragen wat jij wil dat Siri voor je doet. Handig om berichten, emails, twitter en FaceBooktekstjes te laten typen. Ja hoor, Siri typt in jouw plaats.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden ter illustratie.


Daniel, hoe zou het zijn zonder iPhone?


Dit zou ongeloofelijk erg zijn. 

Het voelt aan als

“Zo wil ik niet meer leven”

En als je alles goed gelezen hebt,

weet ik heel zeker dat je me begrijpt. 

Een leven zonder iPhone is voor mij geen optie meer.


Hier is het antwoord.


“Dit zou ik echt absoluut allemaal heel hard missen”:

- Het gevoel om altijd een paar ogen te hebben ;

- Het gevoel dat ik elke tekst kan lezen;

- Het gevoel dat ik elke tekst kan inspreken via Siri;

- Het gevoel dat men mij altijd kan vinden;

- Het gevoel dat ik altijd weet waar ik ben;

- Het gevoel steeds de eerste te zijn als er belangrijk nieuws is;

- Het gevoel mijn eigen treinreis te kunnen plannen;

- Het gevoel dat ik foto”s kan laten beschrijven;

- Het gevoel de buurt te kunnen verkennen;

- Het gevoel te weten wanneer het gaat regenen;

- Het gevoel elke activiteit in het land te kunnen weten;

- Het gevoel om te weten waar ik ben met de bus;

- Het gevoel om snel een boek te kunnen lezen;

- Het gevoel te kunnen communiceren... ...

En ik kan gerust nog een tijdje doorgaan.


Het meest belangrijke dat ik zou missen is: 

“Het gevoel hebben dat ik toch nog alles kan zien via mijn iPhone”

“Het nieuwe alternatieve zien dus”.


Het is nu tijd voor actie. 

Beste mensen,


Het is onvoorstelbaar welke nieuwe wending de iPhone aan mijn leven gegeven heeft.


“Het is een totaal nieuw leven geworden.”

Van passief en afhankelijk naar meer actief en uitdagend.

Van aan de arm hangen en alles op me af laten komen tot bewust weten waar ik loop en horen wat er allemaal in mijn buurt is.

Van steeds alles moeten vragen en afhangen van wat anderen me willen vertellen tot het nu zelf allemaal kunnen uitzoeken.


Dit is zo leuk dat ik daar iets mee wil doen.

Ik start hiervoor “Horen Hoe Het Werkt”. Het zal vooral gaan over “Het nieuwe alternatieve zien”. Niet zien met de ogen, maar zien via de iPhone.

De iPhone gebruiken als “digitaal slim oog”. Want daar gaat het uiteindelijk over. Je bent blind of zeer slechtziend en je leert er hoe je de wereld, opnieuw op een nieuwe alternatieve wijze, toch nog kunt zien.

En wij laten “Horen Hoe Het Werkt”.Welkom bij “Horen Hoe Het Werkt.


“Het doel van “Horen Hoe Het Werkt?”

Ik denk dat jullie het allemaal met me eens zijn. Hier moet ik iets mee doen. Blinde mensen hebben het recht om dit te weten. Mijn doel is dus tonen wat er allemaal is en hoe het werkt.  Samen met andere mensen van de doelgroep zullen we auditieve WorkShops maken.


En ik zet alle WorkShops ook GRATIS online.

“Horen Hoe Het Werkt” moet er voor iedereen zijn. Daarom vind je de workshops GRATIS online. Voor de kansarme mensen met een klein budget. Maar ook voor de mensen die zich moeilijk kunnen verplaatsen. Zoals rolstoelgebruikers en zieke mensen. Ik denk ook aan onze Nederlandse vrienden waarvoor Vlaanderen veel te ver is. 


Er zijn nog meer voordelen.

Je volgt de workshops wanneer het je best past. Ga je naar school of heb je werk? Geen probleem. Je start op elk moment van het jaar. Heb je er even geen zin in? Geen probleem. Je kan zoveel keer herhalen tot je het begrijpt.  En je kan het studietempo zelf bepalen.  Op deze wijze krijgt iedereen alle kansen om kennis te maken met “Het nieuwe alternatieve zien”.   


“Vanwaar komt de naam “Horen Hoe Het Werkt?”

Simpel, wij laten horen hoe alles werkt. En dit is een ideetje van Carl-Pieter van den Hazel


Iedereen kan helpen!

“Help jij ook mee?’


Sommige mensen hebben echt hulp nodig?

Wist je dat er bijna niemand weet wat er tegenwoordig mogelijk is?

En als men het dan wel weet, doen zich vaak moeilijke situaties voor.

Er zijn mensen die DENKEN nooit met een iPhone te kunnen werken.

Tegen anderen ZEGT MEN dat ze nooit met een iphone zullen kunnen werken.

Er zijn ouderen die denken dat ze te OUD zijn.

Weer anderen denken dat ze niet technisch genoeg zijn.

Soms is men BANG om iets verkeerd te doen.

Er zijn er die het gewoon eerst eens willen PROBEREN.

Weer anderen begrijpen niet hoe een toestel ZONDER KNOPJES kan werken.

Sommigen willen eerst eens HOREN en VOELEN hoe de iPhone functioneert.


“Je leest het goed, er is wel degelijk een ernstig tekortkoming. Hier wil ik iets aan doen”


Oplossing:

Mijn NIEUW project dat in de startblokken staat is erop gericht, om NET deze mensen te helpen. Hiervoor is mijn kennis en ervaring ruimschoots voldoende. Maar helaas ontbreekt nog een geschikte locatie.

Er is echter in Roeselare een leegstaande ruimte die de ideale plek zou kunnen worden, mochten de nodige financiële middelen voorhanden zijn.

  

S.O.S. LOCATIE!!!

“Wie wil me snel op weg helpen?”

50 Meter van het station van Roeselare verwijderd bevindt zich een leegstaande ruimte, goed voor workshops en andere nuttige aktiviteiten van “Horen Hoe Het Werkt”. Het voetgangerspad ernaartoe is voorzien van een gidslijn voor blinde mensen, gaande van het station tot aan de betreffende locatie. Dus wie met het openbaar vervoer zou komen, zou het lokaal veilig kunnen bereiken. De ideale plek dus voor de doelgroep 'mensen met een visuele beperking'.

Vraagprijs voor de huur: 1000 euro per maand; vaste lasten inbegrepen.

Jammer genoeg is mijn financiële draagkracht ontoereikend om het project te financieren.


“Daarom deze dringende oproep, want nu is het pand nog vrij, maar morgen misschien niet meer.”

Misschien heeft iemand een voorstel.

Of misschien heeft een of andere onderneming de mogelijkheid om het project de nodige financiële ondersteuning te bieden.

Alle ideeën, alle grote of kleine bijdragen, zijn van harte welkom.


Het rekeningnummer is:

BE 45 0017596374 89

Zet als boodschap: “Spaarpot”


Ik bereik mijn doel:

Als 100 mensen 10 euro per maand doneren.

Als 200 mensen 5 euro per maand doneren.

Als 500 mensen 2 euro per maand doneren.


Ik zal het mooi vragen.

Wil je me alstublieft helpen door maandelijks een kleine bijdrage in mijn spaarpot te steken? Een paar euro is al super, dank je wel.Help, er is globale onwetendheid

De moeilijkste doelgroep om te bereiken zijn mensen met een visuele beperking. Ze lezen al minder of zelfs helemaal niets meer. Ze zijn vaak afhankelijk van wat anderen uit hun directe omgeving vertellen. En deze mensn weten ook nog niet goed wat er zoal tegenwoordig kan.


Oplossing:

Beste arts, therapeut, sociale dienst, verzorger, vrijwilliger of hulpverlener.  Maar ook vrienden, kennissen en familieleden van mensen met een visuele beperking. Jullie weten nu wat er mogelijk is met een iPhone. En jullie weten ook dat de speciale apps eenvoudig te gebruiken zijn. En jullie weten nu ook waar men de informatie kan vinden. Mag ik jullie vragen om de mensen te informeren over het bestaan van “Horen Hoe Het Werkt”?  Het duurt maar 30 seconden. Neem een stukje papier en schrijf daar het webadres op van “Horen Hoe Het Werkt”: www.horenhoehetwerkt.com en zeg dat ze daar eens naartoe moeten gaan met een ziende persoon. En vertel dat het een site is van een blinde iPhone specialist die zijn iPhone gebruikt als alternatief digitaal oog. Zeg er maar bij dat die heel goed is. En dat het GRATIS is. Alvast bedankt lieve mensen. 


Help, we hebben geen promotie materiaal

Misschien moet ik ook eens denken aan een mooie poster of kaartjes voor in de wachtruimtes. Maar hier heb ik helaas geen budget voor.


Oplossing:

Beste drukker. Heb je nog wat papier overschot dat anders in de papierbak zou belanden? Denk dan eens aan “Horen Hoe Het Werkt”. Jij kent het belang van drukwerk. En het hoeft echt maar een klein tekstje te zijn. Drie lijntjes is voldoende.

Bijvoorbeeld:

Horen Hoe Het Werkt

Blinden kunnen weer zien via de iPhone

www.horenhoehetwerkt.com


Daar ben ik al perfect gelukkig mee. Het lettertype is Verdana en is ook vet gedrukt. Kwestie om goed leesbaar te zijn. Het mag ook een poster of kaartjes zijn. Het is om ergens te hangen of uit te delen. Alvast heel erg bedankt voor je bijdrage.


Help, oproep aan pers en Media

Ik heb helemaal geen ervaring met de pers en media. Wie wil me hierbij helpen?  


Oplossing:


Het feit dat jullie nog nooit over mij gehoord hebben komt, omdat ik totaal geen ervaring heb met media. En blijkbaar komt de pers niet vanzelf naar me toe. Vandaar dat ik via deze weg wil proberen om de pers warm te maken voor mijn project.

Wie wil een duwtje in de rug geven door iets in krant of tijdschrift, of op de radio, te publiceren over het “Horen Hoe Het Werkt” project? In bovenstaande tekst vinden jullie heel wat relevante informatie.

De journalisten die mijn oproep ter harte willen nemen zeg ik bij voorbaat dank.


Blind zijn of blind worden is geen lachertje.

En als we deze mensen kunnen helpen met een fantastisch hulpmiddel met de toevallige naam iPhone, iPad of iPod touch. Dan hebben deze mensen het recht om hier kennis mee te maken.

Maar eerst moet de informatie bij de doelgroep terecht komen. En jij kan hier een heel belangrijke rol in spelen.


Bedankt, in naam van alle mensen met een visuele beperking, die dankzij jouw hulp, een toegankelijkere wereld zullen hebben.


Daniel Huughe


Voor meer uitleg mag je me altijd bellen.

Daniel Huughe

GSM: +32 483 67 67 70

GSM: 0 483 67 67 70